För några månader sedan skrev jag en debattartikel om Kvartettens satsning på avhopparverksamhet här i Norrköping. Lokal media gav projektet en hel del uppmärksamhet och det sändes även en debatt i SVT.

Vad har då hänt sen sist? Absolut ingenting skulle jag vilja påstå. Polisen var tveksam till projektet och gick till och med ut i Norrköpings tidningar med sina farhågor. Trots det så fortsätter kvartetten att hålla fast vid sina visioner och satsa våra skattepengar i ett projekt som saknar både forskning och evidens. I fredagens NT kunde man återigen läsa om hur kommunen fortsätter med avhopparprojektet.

”Norrköpings kommun fortsätter att betala lön åt kriminellt belastade personer, enligt ett nytt avtal med det privata företaget iCreate Dreams AB.”

20 000 kronor i månaden får de tio kriminella som deltar i projektet och enligt de artiklar som skrev i höstas så får också företaget 100 000 per deltagare och år. Visserligen betalar Arbetsförmedlingen 75 % av deras lön och kommunen resten. Om det även ska betalas sociala avgifter framgår inte, men av erfarenhet så vet jag att det är en ganska så rejäl summa varje månad. Kravet för att deltagarna ska få vara med i projektet är att de ska vilja lämna den brottsliga banan och inte begå några brott. För gemene man ganska så enkla krav för att kvittera ut en lön på 20 000 kronor, men för vissa deltagare i projektet blev tydligen kraven för höga. Trots det så väljer ändå kommunstyrelsen att förnya och förlänga avtalet kan man läsa om i fredagens NT. De skjuter till en miljon kronor till företaget och avvecklar dessutom den kommunala styrgrupp som haft insyn i projektet.

Det här är inget kommunalt projekt, säger Karin Jonsson” till NT, samtidigt som reportern undrar hur hon kan säga så när det är våra skattepengar som går till det.

Sätter man det här i relation till vad kommunen är villiga att satsa på de invånare som blivit utsatta för brott så är det ett rent hånskratt. För några månader sedan mailade jag till socialnämndens ordförande för att höra om jag kunde få ta del av socialnämndens handlingsplan över hur de ska jobba med brottsdrabbade under den här mandatperioden. Det finns ingen sådan handlingsplan fick jag veta, utan de rättar sig efter vad socialtjänstlagen säger. Visserligen är det ju positivt att kommunen väljer att följa lagstiftningen, men hur man ska uppnå dessa mål kan ju vara bra att skriva ner i en speciell handlingsplan. Inför valet 2014 fick jag ta del av ett partis handlingsplan för hur de skulle jobba med brottsoffer, vittnen och anhöriga om de vann valet. En mycket genomtänkt plan och som hade kunnat bespara mycket mänskligt lidande.

Vi slåss alltid mot en sviktande ekonomi och får alltid höra att det inte finns mer pengar att satsa på vår jour och i förlängningen då de som utsätts för brott. När man då läser om vilka summor det finns att satsa på de som utsätter andra för brott så är det kanske inte så underligt att man frågar sig om kvartetten ens ägnat sig åt några tankar kring brottsofferstöd. Sophia Jarl, moderaternas oppositionsråd, försökte i januari att få gehör för en omfördelning av medel så att den filmfond på 3 miljoner kronor som Norrköpings kommun finansierar skulle minskas till förmån för Brottsofferjour, Kvinnojour och MOA-mottagningen. Kvartetten sa nej! Film är visserligen viktigt, men det är Norrköpings invånare också och kvartetten var ganska tydliga med hur de hanterar frågan om de brottsdrabbade i samband med det avslaget. Tre miljoner till en filmfond, 160 942 kronor satsas på Brottsofferjouren.

Mia