Halloween firas ju som bekant i slutet av oktober. För mig personligen har det inneburit att barnen i trapphuset har kommit och ringt på dörren. Utklädda och glada har de sen ropat ”bus eller godis”. Vad buset består av vet jag inte riktigt och jag tror inte ens de förberett något sådant.

Några som verkligen tyckte att de skulle gå all in var ett 20-tal ungdomar i Söderköping. De hade verkligen tagit fasta på just buset, eller så var det så att de faktiskt inte fick något godis av Söderköpingsborna. Oavsett vilket så började de i alla fall att kasta ägg på både hus och bilar, vilket förståeligt nog retade upp lokalbefolkningen en smula. Polis kallades till platsen och de påträffade ungdomarna ganska så omedelbart, men det är vad som hände sen som i alla fall jag tycker är väldigt bra. Polisen såg nämligen till att ungdomarna städade upp röran efter sig. Mycket rådigt ingripande och betydligt bättre än att vidta andra rättsliga åtgärder i det här fallet enligt min mening. Är det sen så att ungdomarna också fick träffa de som äger bilarna och de som bor i de fastigheter som de kastade äggen på så är det naturligtvis ännu bättre. Kan tänka mig att det som kändes som en bra idé från början, känns mindre bra när man ska be om ursäkt för vad man gjort och sen städa efter sig också. Förhoppningsvis väljer de här ungdomarna något annat bus till nästa år. Något som inte förargar omgivningen och som de inte heller behöver få polisen på sig för heller.

Har skadegörelsen över lag ökat? Jag vet inte, men vad jag förundras över är hur lätt en del människor har att förstöra både allmän och privat egendom. Givetvis inte deras egen då. Kan ta som exempel då min dotter och svärson stod på trappan till mitt hus och väntade på mig då en man i 25-årsåldern kom gående mot dem. Han bar på en påse och när han närmade sig porten tog han upp en sprayburk och klottrade ner fasaden på ett ställe. Helt ogenerat och helt utan rädsla för att bli anmäld trots att det stod två vittnen och såg hela händelseförloppet. När han var klar lade han ner sprayburken lite lugnt i påsen och gick vidare. Att det kostar pengar att ta bort det han skrivit struntar han förmodligen i så länge de pengarna inte kommer från hans egen plånbok.

Det är tråkigt när man ser hur omgivningen blivit sönderslagen och nedklottrad eftersom det gör så mycket för trivseln över lag. Tyvärr så är det ju också sällan som skadegörarna själva åker fast för det heller. Av den anledningen tycker jag att det var så bra av polisen att låta ungdomarna i Söderköping städa efter sig så de själva fick en aning om vilket jobb det ställer till med. Sen hoppas jag också att alla godtog deras ursäkter och att de kan gå vidare utan några hard feelings.

 

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com