Civilkurage – att ha mod att stå för sin mening, även om det innebär en personlig risk. Civilkurage betraktas också som en moralisk eftersträvansvärd egenskap, en dygd.

Så beskrivs ordet när man googlar på det. Civilkurage är inte bara handling i ord, utan även rena handlingar anser jag. Att våga gripa in när något händer, att våga lita på sin magkänsla, att våga helt enkelt.

Många av de brottsdrabbade vi möter pratar just om hur människor inte vågat gripa in eller se. De har sett, men inget gjort och allt för ofta så ställer de inte upp som vittnen heller, utan väljer att inte berätta om sina iakttagelser. Som brottsoffer är det förstås jättejobbigt när det här händer. Många känner det som ett svek av omgivningen, för även om de inte känner personerna som bevittnade brottet så vet de ju att de såg.

Några som både gick på sin magkänsla, såg vad som hände, ingrep och vittnade var två helt fantastiskt duktiga tjejer, Saga Helin och Johanna Karlsson. Det började med att polisen hyllade deras insats på sin Facebook-sida och nu är det med i både lokal, nationell och internationell press. De har hyllats för sin insats och de båda tjejerna visar verkligen vad ordet civilkurage innebär. Det var i november förra året som de fick se en man uppföra sig lite underligt. Magkänslan sa dem att det var något skumt med honom och därför följde de efter med bilen. Tur var det för tack vare det så kunde de en stund senare avbryta ett våldtäktsförsök då mannen gett sig på en kvinna. Mannen greps, tjejerna vittnade och nu är han dömd till 1,5 års fängelse. Hur den utsatta kvinnan mår står det inte att läsa om i pressen, men hon är förmodligen tacksam över att tjejerna ingrep och att mannen nu är dömd.

För mig och många andra är de här tjejerna hjältar. De vågade lita på sin magkänsla, de vågade ingripa och rädda kvinnan. Naturligtvis ska man inte ingripa om det är fara för sitt eget liv, men som jag förstod så hade de larmat polisen innan.

Bra jobbat tjejer! Ni är helt fantastiskt duktiga!

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com