Det är mycket på gång nu då vi börjar närma oss Internationella Brottsofferdagen. För oss är det en stor dag eftersom det är den dagen på hela året som vi har möjlighet att uppmärksamma brottsdrabbades situation lite extra. Det gör vi varje år och så även i år naturligtvis, även om de stora evenemangen inte kommer att ske just den 22 februari som är den Internationella Brottsofferdagen.

Det första evenemanget har vi tillsammans med IFK:s supporterförening Peking Fanz på Östgötaporten den 21 februari, klockan 18.00. Det är gratis att komma och vi kommer att bjuda på en helkväll med föreläsningar och debatter. För att kunna garantera att det finns fika för alla så är det bra om så många som möjligt anmäler sig innan på länken som finns längst ner.

Brottsofferjouren och Peking Fanz. Det kan låta som en rätt ”udda” kombination kanske. Allt började med att en av våra styrelsemedlemmar satt och spånade lite om läktarvåld och vad man kan läsa i tidningarna om ämnet. Eftersom ingen av oss är några fotbollsfantaster så var vi inte så kunniga om hur det ser ut här i Norrköping, utan visste inte mer än vad vi läst om det i tidningarna. Vi fick inte bilden att gå ihop riktigt heller. Å ena sidan tänkte vi oss bengalbränningar och huliganer på och omkring matcherna, men å andra sidan har vi flera fotbollsfantaster bland våra ideella och de stämmer inte överens med bilden som huliganer varken till personlighet eller ålder. Vi kunde liksom inte få ihop bilden av att en av våra ideella på över 70 år skulle sitta och heja fram sitt lag och samtidigt bränna av lite bengaler eller börja slåss med motståndarnas supportrar.

Det här måste undersökas närmare bestämde vi oss för och tog därför kontakt med Peking Fanz styrelse. Det enda vi hade med oss var att vi ville ha en kväll med Björn Eriksson, vår före detta landshövding och nuvarande ordförande för Riksidrottsförbundet, som föreläsare. De var på, men var också noga med att poängtera att det läktarvåld man skriver om i tidningarna inte ger en rättvis bild av vad som händer här i Norrköping. Här förekommer inte läktarvåld. Puh, tänkte vi och kände oss genast tryggare med att vi inte närt en huligan bland våra ideella. Däremot så fick vi tänka om. Hur för vi fram att Norrköping är en fredlig stad, med fredliga supportrar som faktiskt är på matcherna för att se fotboll och inte för att slåss? Jo, genom att låta Björn Eriksson tala och sedan ha en debatt efteråt om ämnet. Då kan man få fram olika sidor av fotbollen och dess kultur. Vad har man gjort i Norrköping för att matcherna ska bli en folkfest och vad skiljer våra supportrar mot en del andra städer där det kan vara rätt stökigt ibland? I alla fall enligt vad man läser i tidningarna.

Den 21 februari kommer därför att bli en kväll med mycket prat om just supporterkulturen. Till en början kommer Björn Eriksson prata cirka en timma, sedan följs han lite kort av representanter från SFSU som berättar hur man jobbar med arbetet kring supportrar, läktarkultur och säkerhet. Därefter bryter vi för en kort fika för att sedan dra igång debatten.

Michael Kihlman, som är IFK-supporter sedan barnsben kommer att hålla i debatten där även Björn Eriksson, SFSU, Peking Fanz, Magnus Lindgren från Tryggare Sverige, IFK, Supporterpolisen och vi från Brottsofferjouren kommer att sitta med.

 

Vi hoppas naturligtvis på en välbesökt kväll med många bra diskussioner. Så varmt välkomna till Östgötaporten den 21 februari, klockan 18.00. För att kunna garantera att det finns fika till alla är det bra om man anmäler sig på länken nedan.

https://sv.surveymonkey.com/r/52HBWMX

Vi vill också tacka de som sponsrat den här kvällen och gjort den möjlig.

IFK Norrköping, Texas Longhorn, ICA Strömmen, Hemköp Kungsgatan, Durkslaget, Angry Bull, Kungskebab och Campino.

 

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com