Vilken dag vi fick igår på Hemgården här i Norrköping. Björn Eriksson och Håkan Carlsson pratade om åldringsbrott inför nästan hundratalet åhörare som samlats.

Det var roligt att föreläsningen fick sådant gehör och att det kom så många. Helst när det var ett så pass viktigt ämne som det pratades om också. Åldringsbrott var titeln på föreläsningen, men det fanns minst lika mycket för oss som inte nått en högre ålder också. Bedrägerier och stölder förekommer med offer i alla åldrar och Håkan Carlssons filmklipp fick i alla fall mig att inse hur svårt det är att upptäcka en tjuv och hur lätt det är att bli lurad.

Knepen de använder är många, men med lite försiktighet kan man ändå komma rätt långt, sa Håkan. Det är inte troligt att banken ringer upp och vill ha ens säkerhetskod för att komma in på kontot. Det är inte heller troligt att hantverkare kommer hem och ska utföra jobb utan att man först bestämt en tid. Står det någon utanför och utger sig för att vara från hyresvärden och man känner sig osäker så stäng dörren och ring hyresvärden var Håkan Carlssons råd. Lita på din magkänsla framhöll han också flera gånger.

Sen finns det gånger man faktiskt inte kan skydda sig också. Ficktjuvar är otroligt skickliga på att få tag i det de vill och fort går det också. Håkan Carlsson visade filmklipp från övervakningskameror och fastän man visste vad man skulle titta efter var det inte alltid man såg så snabba var de. Vad som alltid förundrat mig är hur de så lätt kan hitta en plånbok i en handväska. När jag själv ska försöka hitta något i min egen handväska så brukar jag få rota omkring rejält, varför behöver inte de det?

Håkan Carlsson framhöll också bankernas ansvar att lära användare av deras elektroniska tjänster och då framför allt Mobilt BankID hur man använder det och vad man bör tänka på. Dessa tjänster kommer idag utan några som helst varningsföreskrifter eller råd om vad man bör tänka på och vi är nog många som varit lite väl frikostiga och litat på olika sidor på Internet som krävt både kortnummer och identifiering från oss.

Ofta får jag också höra från de som utsatts att de inte har anmält eftersom de känner sig så dumma som blivit lurade. Ingen är dum för att man blivit utsatt för brott! Håkan Carlsson framhöll också vikten av att anmäla när man blir utsatt för ett sådant här brott. Även om det bara är ett stöldförsök så kan det vara den lilla pusselbiten som de på CIRCA-gruppen behöver för att kunna gripa en kriminell liga som inriktat sig på åldringsbrott.

Ett stort tack till er alla som kom igår. Hoppas ni tyckte de här timmarna var lika intressanta som jag och att det gav er mer information i ämnet som vi kan hjälpas åt att sprida till andra i vår omgivning.

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com