Hade sex med sin 13-åriga fru, döms till fängelse. Så stod det i Östra Smålands tidning i fredagens nätupplaga.

En sak jag reagerade på var rubriksättningen. Nog borde väl journalisten vara mer påläst än att kalla samlag med sin 13-åriga fru för sex. Det är våldtäkt! I Sverige är den sexuella myndighetsåldern 15 år. Har man samlag med någon som är yngre och själv uppnått straffbar ålder, det vill säga 15 år, så gör man sig skyldig till ett brott. Detta oavsett om samlaget sker med den minderåriges samtycke eller inte.

Mannen i det här fallet hade sex med sin 13-åriga fru i Turkiet, skriver Östra Smålands tidning och mannen hävdar att äktenskapet var helt normalt enligt muslimsk rätt. Det här visade sig inte stämma då det även enligt turkisk lag är olagligt att ha sexuellt umgänge med en 13-åring och därför döms mannen av Kalmar tingsrätt för våldtäkt mot barn.

Flickan och den 20-åriga mannen kom till Sverige för snart tre år sedan och de bor fortfarande tillsammans hos makens bror. Själv säger hon att hon varit med på både giftermålet och samlagen och tycker att åtalet mot maken är märkligt. Även om brottet inte begicks i Sverige så konstaterar Kalmar tingsrätt att de här handlingarna är straffbara även i Turkiet och väljer därför att döma mannen till sex månaders fängelse. Att straffet var så lågt motiverar man med att mannen själv var så pass ung när de gifte sig, det har gått en lång tid sedan dess och att flickans egen berättelse visar att hon gick med på det frivilligt.

Kanske är det så att det är två unga människor som fallit offer för traditioner eller så är de helt enkelt förälskade och vill leva sina liv ihop, men enligt svensk lag måste man vara 18 år för att få gifta sig. Nu har jag inte läst domen, men nästa fråga som dyker upp i mitt huvud är äktenskapet i sig. Eftersom domstolen gick efter både svensk och turkisk lagstiftning så borde de ju också funderat över själva äktenskapet tänker jag. Även i Turkiet är det förbjudet att gifta bort barn och den sexuella myndighetsåldern där är 18 år, även om en tredjedel av alla äktenskap som ingås i landet är med minderåriga flickor. Ungdomarna kanske var jättekära när de kom till Sverige för tre år sedan, men vilken 13-åring har inte varit huvudlöst förälskad? Betyder det att man måste gifta sig och leva resten av livet tillsammans som man och fru? Vilka möjligheter har den här unga flickan att skilja sig om hon inte längre vill leva ihop med sin man? Vilka möjligheter har hon att få leva som en vanlig tonåring, utan att behöva tänka på sina plikter som gift? Varför bor hon ens tillsammans med sin man, fast nu som 16-åring? I Sverige får inte barn gifta sig och då är det väl ändå på sin plats att myndigheterna också följer upp de barn som kommer till landet och redan är bortgifta? Alla ungdomar är värda att få vara unga, blomstra, göra några misstag, välja sin egen väg i livet och mycket mer, men för att klara av det så behöver de få vara först barn och sedan ungdomar. Det är samhällets ansvar att ge alla, oavsett var man kommer ifrån, den här chansen och inte stoppa huvudet i sanden och köpa förklaringar som att flickorna själva vill det här.

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring 011-10 28 89 eller maila: boj.norrkoping@telia.com