I den första vårvärmen ser man dem. I den vinande höststormen eller det kalla snökaoset också. Till och med under sommarens värsta värmebölja var de ute. I ur och skur, solsken som isande kyla så kommer de gåendes med sina vapendragare. För dem finns inga dåliga väder, bara mindre lämpliga kläder.

 Vem pratar jag om? Jo, hundägarna förstås. För dessa finns inget väder som inte går att gå ut i. Visserligen kan det i vissa fall generera i kortare eller längre promenader beroende på väder och vind, men ute är de oavsett vilket och det flera gånger per dag. Detta är något som polisen i Halland tagit fasta på kunde man läsa i onsdagens Aftonbladet. Ingen känner sin omgivning så bra som en hundägare menar de och av den anledningen så ber de också dessa hålla lite extra utkik i sin omgivning nu när höstmörkret faller på. Det här är visserligen ingen unik satsning, utan det gick att läsa om liknande projekt hos polisen i Solna redan i januari i år.

Enligt polisen ökar antalet bostadsinbrott när mörkret börjar komma och därför vill polisen i Halland göra en rejäl satsning på att försöka försvåra för de oinbjudna besökarna. Smart! Till och med mycket smart, tycker jag och undrar samtidigt varför inte Norrköpingspolisen gör samma satsning. Är det några som kan sina närområden, som vet vilka personer som normalt rör sig i villaområdena, vilka som är bortresta, vilka bilar som hör till respektive hus och så vidare så är det just hundägarna eftersom de ofta går i samma områden. Det gäller även de som bor i lägenhet naturligtvis. Man lär känna sitt närområde på ett helt annat sätt när man går där i ur och skur, dag ut och dag in, året om.

Att polisen i Halland också går ut och informerar hundägarna om vad de vill att de ska hålla ögonen öppna för och när de vill att de ska ringa in och informera är ett extra plus tycker jag. Det är bara att gå till sig själv i det fallet. Ibland har jag faktiskt sett saker som jag inte tycker ser riktigt rätt ut, men som jag ändå inte kan säga är något brottsligt. Därmed så har jag också låtit bli att ringa polisen med mina iakttagelser eftersom jag inte vet om de är av intresse eller inte. Kanske kan tyckas konstigt, helst med tanke på att jag jobbar på en brottsofferjour, men det tvivlet tror jag finns hos många. Vill polisen veta om vad jag sett? Är det ens viktigt för dem? Så slutar tanken oftast med att det är nog jag som inbillar mig eller det kanske inte var så viktigt.

Hur som helst tycker jag det var ett riktigt bra initiativ av Hallandspolisen och jag hoppas att även Norrköping följer efter som jag nämnde tidigare. Nu menar jag inte att hundägarna ska gå samman och bilda något medborgargarde, utan ju fler ögon som ser desto mer kommer man att upptäcka. Dessutom så tror jag att trygghetskänslan också ökar bland de boende där man vet att det finns de som håller ögonen öppna efter oinbjudna gäster.