Tänk så påhittig mänskligheten kan vara när det kommer till att hitta på sätt att skada varandra. Tänk om vi var lika påhittiga när det gällde att komma på sätt peppa och visa omtanke för varandra.

I dagens Folkbladet läste jag en artikel om en ny form av mobbing som blivit populär bland landets unga. Det heter igga eller att man iggar någon. Just den här artikeln hade hämtat sina uppgifter från Nordic Internation School i Norrköping, som just uppmärksammat problemet efter att blivit upplysta av en förälder. Fast finns det där så har det kanske också spridit sig till andra skolor så desto större anledning att vara uppmärksam på fenomenet innan det fått fäste. Det här är ingen fysisk form av mobbing, utan en mycket tärande psykisk form. Den går ut på att man väljer ut en person som man helt ska ignorera. Det kan vara ens kompis eller vem som helst i skolan. Sen gäller det att under så lång tid som möjligt ignorerar den personen. Inte prata med den, inte vara med den, inte se den. Behandla personen som luft helt enkelt. Den som klarar det längst vinner sedan en summa pengar och klarar man det inte så kan man till och med få betala. Det är alltså en vadslagning om vem som under längst tid kan frysa ut en annan person. Frågan är bara hur vänskapen är efter att man ”klarat” att ignorera sin vän under en tid. För egen del skulle jag nog ha svårt att förlåta och lita på någon som är villig att offra min vänskap för en utmaning och lite pengar.

Fenomenet igga förekommer på mellanstadiet i ovan nämnda skola, men säkerhetsansvarig menar att det inte är ett skolproblem än så länge, utan att föräldrarna måste ta ansvar för vad deras barn gör. Jag håller absolut med om föräldraansvaret, men anser nog att det också behöver ske ett samarbete mellan skolan och hemmen i det här fallet. Så många barn blir utsatta för mobbing i skolorna. De har ingen att leka med, vara med på rasterna, äta med i matsalen. De är ensamma. Några barn orkar inte och varje år tar barn sitt liv på grund av just mobbing. Vi måste bli bättre på att se dessa barn så de vågar berätta. Nu när det här med igga blivit populärt så är det verkligen viktigt att vi alla som på något vis kommer i kontakt med barn i skolåldern gör vad vi kan för att stoppa det. Främst är det föräldrarnas ansvar naturligtvis, men även vi andra kan vara uppmärksamma. Skolan ska vara en trygg plats för alla.

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com