För några år sedan fanns det en artikel i NT där Daniel Åhs (CUF) skrivit om den, i hans ögon, fullständigt onödiga lagstiftningen som gör att det från 1999 är olagligt att köpa sex i Sverige. Herr Åhs och jag hade inte samma åsikt då och vi har det inte nu.  

Nu har Daniel Åhs återigen kommenterat denna lagstiftning. Denna gång i samband med att Sveriges Kvinno- och tjejjourer tillsammans med organisationen 1 000 möjligheter ska starta en chatt för unga som säljer sex. Han anser att det är långt ifrån alla som säljer sin kropp som har problem, utan tycker att det ska vara varje medborgares rätt från den dagen de fyllt 18 år.

Min undran är vilken forskning som Daniel Åhs har till grund för att det är långt ifrån alla som har problem för att de säljer sex. Det låter, i mina öron, som en ganska otillförlitlig siffra. Lite som den är tagen i luften faktiskt, men vad vet jag, det kanske finns något forskningsresultat som kommit fram till den.

Vad jag egentligen undrar över är faktiskt inte huruvida den siffran är tillförlitlig eller inte, utan mer över Daniel Åhs reaktion. Låt oss säga att det finns de som säljer sin kropp utan tvång och av fri vilja. Det finns säkert det, så jag motsätter mig inte det argumentet från Daniel Åhs. Vad jag däremot undrar över är hans starka reaktion över att de som faktiskt inte säljer sin kropp av fri vilja nu har tillgång till stöd genom en chatt. Jag kan visserligen inte läsa att han är emot chatten någonstans i artikeln, men det faktum att han genast lägger fram att det ju faktiskt finns de som prostituerar sig frivilligt gör ju att jag börjar undra vad han vill ha sagt med det. Menar herr Åhs att chatten är onödig eftersom det ju faktiskt finns de som prostituerar sig frivilligt?

Herr Åhs och jag kommer nog aldrig ha samma syn på prostitution. Kanske mer beroende på att vi ser två olika sidor av myntet, än att det är en generationsfråga som han vill låta påskina i artikeln när det gäller synen på den här frågan bland hans äldre partikamrater.

För egen del tycker jag det är ett mycket bra initiativ av Sveriges Kvinno- och tjejjourer, samt organisationen 1 000 möjligheter att starta upp den här chatten och jag önskar er all lycka till med projektet.