Familjen tog lagen i egna händer. Det var en rubrik i Expressen under veckan som fick mig att reagera och läsa vidare.

Han lockade med körsbärsvin och godislikör och förgrep sig på två unga flickor. Deras föräldrar gick inte till polisen. De gick hem till 21-årige barnvåldtäktsmannen, som slogs blodig…

Det här rättsfallet utspelar sig i Trollhättan och gäller sex personer som gick hem till 21-åringen för att skipa rättvisa genom att slå honom blodig och försöka få honom att flytta från orten. Polisen ville man inte dra in, det var de som var polisen där påstod de.

Det var flera saker som fick mig att reagera angående det här fallet. Moraliskt är det naturligtvis förkastligt att ta lagen i egna händer, men samtidigt funderade jag över om det är den här utvecklingen vi kommer att få se mer av i framtiden. Så sent som för ett par veckor sedan hade Uppdrag Granskning ett program om varför polisen löser så få våldtäkter och att det är väldigt få våldtäktsanmälningar som går till åtal. Inom en del polisdistrikt hade man börjat lägga ut utredningarna på andra enheter och fått bättre resultat, men med den följden att andra utredningar fått stryka på foten. Har allmänheten börjat tröttna på att inte de här brotten får högre prioritet och vad händer då om utsatta struntar i att anmäla och istället börjar ta lagen i egna händer som i Trollhättan? Vill vi verkligen ha ett sådant samhälle?

Något annat jag reagerade över när jag läste artikeln var kommentarsfältet. Den var länkad på Facebook och när det är liknande artiklar så brukar jag skumma igenom kommentarerna också för att se vad folk ger för reaktioner. Nu går det inte att återge alla här eftersom det är över 400 kommentarer. Jag har inte heller läst alla, men ger en summering av de jag läst. Många tycker de gjort rätt som tagit lagen i egna händer, medan andra hänvisar till att vi då kommer att få ett laglöst samhälle där domstolarna spelat ut sin roll. En del menar också att de själva skulle gjort detsamma om deras barn blivit utsatta och andra påpekar polisens ineffektivitet när det gäller att utreda den här typen av ärenden. En salig blandning av kommentarer där en stor del ändå visar på ett stort missnöje kring den här typen av brott och hur de hanteras. En del är också missnöjda med straffen som utdelas och att det i många fall blir strängare straff vid ekonomisk brottslighet än om man skadar en annan människa.

Nu är det här bara ett urval på några hundra personer utav hela Sveriges befolkning och därför långt ifrån representativt för vad majoriteten av våra invånare tycker. Jag vill tro att de flesta som tycker att man kan ta lagen i egna händer skriver så för att de blivit upprörda av artikeln, men samtidigt så finns ändå tanken där i bakhuvudet. Vilket samhälle kommer vi att få om folks missnöje växer över hur utredningarna av grova brott som våldtäkter fortsätter att läggas på hög och läggas ner utan att man vidtagit alla utredningsåtgärder? Kanske blir det vanligare att man börjar ta lagen i egna händer och ett sådant samhälle vill i alla fall inte jag ha.

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com