Polisen är pressad, står det i Expressen. Det är en ny statlig rapport som sågar deras verksamhet vid fotknölarna, fortsätter de berätta. Utredningsresultaten är sämre i centrala Stockholm än vad de var förra året.

Hur det ser ut i övriga Sverige står det däremot inte så mycket om, men det kan väl kanske finnas skäl att tro att det är liknande resultat även där. Det är ju samma organisation och i stort sett samma arbetssätt så då kanske inte resultaten blir så olika varandra heller.

I och med omorganisationen 2015 skulle man inte längre använda sig av pinnjakten. Det är en metod där varje redovisat ärende står för en pinne, oavsett vilket brott det är eller om det finns brottsoffer inblandade eller inte. En ganska så snedvriden metod att mäta polisens arbete på kan man ju tycka då en mordutredning rimligtvis borde ta längre tid att utreda än ett bilinbrott.

Man kan även läsa i Expressens artikel att det i rapporten finns kritik mot själva omorganisationen. Att beslut som tas högre upp inte alltid leder till förändringar längre ner i leden. Om jag minns rätt så sa man att omorganisationen skulle motverka just detta. Att det skulle bli färre chefer och kortare beslutsvägar, samt att det då också skulle bli lättare att verkställa de beslut som också tas. Rapporten tar också upp det faktum att omorganisationen skulle göra så polisen kom närmare medborgarna och bli mer synliga. Det har inte heller hänt. Kanske kan det bero på att man i omorganisationen valde att centralisera verksamheten och med lite sunt förnuft så kan man kanske räkna ut att ju mer centraliserad verksamhet, desto längre ifrån medborgarna kommer man. Fast jag är ju varken professor eller polis så jag kanske tänker fel?

Rapporten visar också att samarbetet med åklagarmyndigheten inte fungerar som det ska och att det finns hinder för samarbetet mellan polisen och NFC. Utöver det så inser man också att omorganisationen inte gett de besparingar som man hade räknat med från början. Kanske beror det på att man inte heller gjorde någon analys på hur man inom myndigheten skulle spara några pengar. Oavsett om det gäller den svenska polismyndigheten eller om det är sin egen hushållskassa så vet man att det kan vara bra att ha en plan på hur man ska spara pengar om det är vad man är ute efter. Det är liksom inget som gör sig självt, utan både privat och i myndigheter måste man då ta reda på vad man kan dra in på och vad man ska lägga sina pengar på för att få ut mesta möjliga av sina

pengar. Kanske är det ett fall för Lyxfällans experter?

Det finns mer att läsa om rapportresultaten i artikeln från Expressen. Inte ett enda positivt ord i princip och det gör mig lite nedstämd faktiskt. Det finns poliser så går till jobbet och gör sitt bästa varje dag och detta för en alldeles för låg lön. De har inte valt att bli en del av omorganisationen och de har inte haft något att säga till om när den kom på tal eller genomfördes heller. Hoppas de inte tappar lusten för sitt jobb när de läser så här nedslående rapporter, utan förstår att de gör skillnad och att de gör ett alldeles förträffligt bra jobb med de förutsättningar de har.

Artikeln kan läsas i sin helhet på

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/polisens-resultat-dyker-cheferna-beordrar-pinnjakt/

 

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig. Hos oss får du kostnadsfritt stöd och information dygnet runt. Du har också möjlighet till personliga möten om du så önskar. Ring 011-10 28 89 eller maila: boj.norrkoping@telia.com