Idag blir det inget blogginlägg om brott eller brottsoffer, utan istället har jag valt att fokusera på något så viktigt som vilka attityder vi har mot varandra genom en insändare jag läst i Norrköpings Tidningar.

 Insändaren var skriven av 15-årige Jonathan Öhlund och rubriken löd ”Sätt ingen stämpel på oss ungdomar”.Den var välskriven och budskapet gick direkt in i mitt hjärta. Jag tror inte jag har fel när jag säger att i alla tider så har ungdomar dömts av den äldre generationen. När jag var ung så fick vi höra att vi var lata och uppkäftiga, något som säkert de som sa de nedvärderande orden också fått höra när de var unga. Varför för vi det i arv, undrar jag? Vi äldre blev väl inte så glada av att få höra sådant om oss själva bara för att vi var unga så varför för vi det då vidare?

”Vi är under utveckling och ska försöka förstå oss på den komplicerade omvärlden”, skriver Jonathan. Så är det ju också. Som tonåring ska man både lyckas klara av skolan, ha ett socialt umgänge och gärna också ha en eller flera fritidsintressen som man ska satsa på. Utöver det ska man också försöka genomgå puberteten med allt vad det innebär, man ska hitta sin plats i livet, försöka lista ut vad man vill och lista ut vad man vill göra med sitt liv. Dessutom så ska man kanske uppleva känslan av att bli kär för första gången och ännu värre, bli dumpad av sitt livs kärlek. Det är så många känslor och så mycket krav när man är ung. Vi vuxna borde ta oss en funderare på vår egen ungdom och erbjuda vår hjälp och vårt stöd istället för att döma. Den dagen vi själva är för gamla för att orka så ska faktiskt de här ungdomarna ta över vårt samhälle och då känns det ju bättre om vi skickat med dem så mycket visdom, omtanke och förtroende som möjligt. Om inte annat för att de ska kunna bryta cirkeln och själva sen stötta nästkommande genarationer.

Sen finns det naturligtvis de ungdomar som faktiskt har en väldigt dålig attityd och som skulle behöva ta tag i sig själva och sitt liv. Fast vet ni vad? Det finns minst lika många vuxna, om inte fler, som har samma problem.

Jonathan, jag hoppas du når många vuxna med ditt inlägg och jag kommer att länka det från vår blogg. Det var mycket bra skrivet och jag önskar dig all lycka i livet.

https://www.nt.se/asikter/insandare/satt-ingen-stampel-pa-oss-ungdomar-om5516902.aspx

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information dygnet runt, samt möjlighet till personliga möten. Ring 011-10 28 89 eller maila: boj.norrkoping@telia.com