15 000 kronor i skadestånd, villkorlig dom och samhällstjänst. Det är domen efter att en 75-årig man dömts för flera fall av misshandel av sin sambo.

 Sambon som utsattes för misshandel har personliga assistenter då hon lider av någon form av sjukdom. På grund av sitt fysiska tillstånd har hon därmed också haft svårt att freda sig och varit utlämnad åt mannen. I det här fallet reagerade de personliga assistenterna då de hittade blåmärken på henne och också hörde mannen uttala hot mot henne. De gjorde det enda rätta och i dagarna föll domen.

Många sjuka och äldre vårdas i hemmen av sina anhöriga. I en del fall har man hjälp av personliga assistenter, andra fall av hemtjänst, kanske finns det möjlighet till avlastning någon eller några helger i månaden på ett korttidsboende, men i de allra flesta fall finns inte så mycket hjälp att tillgå. Den friska anhöriga får dra ett tungt lass många gånger och kanske blir det så att orken till sist tryter. Kanske är man också besviken att livet tog en helt annan vändning och allt man hade planerat för får stå tillbaka på grund av att man tar hand om sin nära. Även om man vill göra sitt yttersta för den man älskar så hör man ofta anhöriga prata om att orken inte räcker till. Helst inte om de själva är till åren komna och börjar få egna krämpor. Fast det är aldrig en ursäkt till att misshandla eller förnedra en annan människa, däremot är det en anledning att göra allt som står i ens makt för att bli avlastad så man inte kör slut på sig själv.

Samtidigt läste vi tidigare i veckan i Norrköpings tidningar om ett boende där man slog och gjorde ner de som bor där. Flera personal hade fått sluta och man pratade om en kultur på arbetsplatsen som urartade. Ja, det var väl ganska så milt uttryckt kan jag tycka, samtidigt som jag undrar hur berörda personal gör hemma när det uppstår kaos och problem. Är det på det här viset man löser situationer på arbetet så finns det väl en hel del som talar för att man gör så även på andra platser.

De som är sjuka och behöver vård är en utsatt grupp och efter att ha läst om de här två fallen de sista veckorna kan man verkligen tycka att de förtjänar att få mer uppmärksamhet. Det är inte bara ren misshandel som förekommer bland de som har ett vårdbehov, utan även försummelse. Kanske får de inte mat, dricka eller sina mediciner som de ska? Kanske får de inte hjälp att träffa läkare eller annan vårdpersonal när de behöver? Kanske är det ekonomin som styr? I en del fall är det anhöriga som är anställda som personliga assistenter och då går det ju ut över ekonomin om man skulle klaga så den anhöriga mister jobbet. Likaså är det ju lite knepigt att säga upp sin anhöriga som assistent, men samtidigt bo tillsammans.

Gamla, sjuka och människor med vårdbehov lever ibland ett tämligen utsatt liv. Ett liv där de är helt utelämnade till personalen eller de anhöriga. I de allra flesta fall har de ett bra liv, med bra, kompetenta och älskvärda människor omkring sig, men så finns det fall där det inte fungerar alls. Hur gör man för att dessa människor ska få en chans att berätta så deras liv kan ta en bra vändning istället? Svaret på den frågan är inte enkel och något som jag vet att många handikapporganisationer jobbar med. Jag hoppas att de kommer fram en lösning.

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com