Läste en krönika skriven av Carina Glenning i Norrköpings tidningar. Hon skrev där om alla råd från självhjälpsexperter som finns att läsa i en oändlig uppsjö av böcker. Jag kom att fundera över vad jag själv gör, medvetet och omedvetet, för att jag ska må bra. En hel del kom jag fram till och skrev ner några av mina egna må-bra-grejer. Dagens ämne har inget brottsofferperspektiv, men ibland kanske man måste fundera lite över vad som får en själv att må bra för att hitta orken att hjälpa andra.

Jag kan själv läsa en och annan självhjälpsbok när jag har semester på sommaren. Någonstans längst inne i mig själv finns väl en önskan om att börja ett nytt liv där jag lever i harmoni med mig själv, min kropp och min omgivning. Tyvärr brukar alla kloka ord glömmas bort i samma stund som jag lägger ifrån mig boken, men önskan om ett bättre jag finns kvar mellan varven.

Nu är jag som tur är en tämligen balanserad människa. Förr kunde jag reta mig på saker in i det oändliga, men idag har jag med åldern lärt mig att hitta ett lugn som jag ändå trivs rätt bra med. Vad har livet lärt mig så här långt då? En massa saker och en del av det hade jag kanske helst varit utan.

·        Att man måste stå upp för sig själv och säga nej. Fint uttryck som man får höra från en massa håll. Lever jag efter det här mottot då? NEJ! Istället försöker jag ibland att i möjligaste mån få in så många timmar som möjligt på ett dygn. Fast det finns en skillnad från förr och det är att idag är det självvalt. Idag har jag förmågan att säga nej om jag absolut inte vill något, men ibland är det faktiskt så tråkigt att man också måste göra saker som man inte vill.

·        Städa alltid på helgen. Visst att man ska ha helgen till att vila upp sig på, men livet tar ju faktiskt inte slut bara för att det kommer en måndag också. Jag tar hellre en svängom med dammtrasa och skurhink på min lediga dag då jag också kan göra annat efteråt och får därmed mer tid till annat på vardagskvällarna. Dessutom så uppskattar jag att komma hem till ett rent hem i veckorna.

·        Lyssna på min kropp. Eftersom jag har kroniska skador efter en trafikolycka för många år sedan så har jag varit tvungen att lyssna på min kropp för att klara av min vardag. Motion är viktigt, men ibland kräver min kropp vila istället för att jag ska må bra. Det har tagit mig många år att lära mig den här balansen.

Jag har lärt mig en massa annat också under livet, men de här tre sakerna är nog de jag använder mig av mest. Jag har också haft regler hemma till mina barn som jag varit mycket noga med för trivselns skull. Det är i princip bara två stycken som jag håller hårt på, men som varit desto viktigare och de är:

Ljug aldrig och tugga med stängd mun.

Ingenting kan vara så illa att man inte kan berätta sanningen. En och annan vit lögn är en sak, men rena lögner skadar förtroenden och sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Eftersom jag har en familj med väldigt få biologiska band, men desto större band knutna av kärlek, respekt och omtanke så har också min familj kommit att präglats av just det. Ibland tycker vi olika och då pratar vi om det. Ibland blir vi arga på varandra och då berättar vi det. Ibland är vi så otroligt stolta över varandra och då berättar vi även det och kanske viktigast av allt, när kvällen kommer så skriver vi ”God natt. Älskar dig” till varandra. Skriver gör vi för att mina barn är utflugna sedan flera år tillbaka, men jag vill ändå att de ska höra de orden från mig varje dag och om jag inte skulle vakna nästa morgon så ska det också vara det sista jag sagt till dem.