Idag är det valdag. En riktigt viktig dag för vårt land och vår framtid. Vem man väljer att rösta på är upp till varje enskild medborgare över arton år, men för mig är det mer huvudsaken att man röstar.

Att ha rättigheten till att vara med och bestämma vem som ska styra landet i stort, kommunen man lever i och det landsting man tillhör är en demokratisk rättighet som vi tar för givet. Av den anledningen har den här valrörelsens rapporter om en del fulknep som tagits till, i alla fall av mig, mottagits med en viss förvåning. Man har kunnat läsa i tidningen om att något parti lokalt spridit falsk propaganda om ett annat parti på andra språk för att vinna röster bland dessa väljare. I någon kommun försökte man muta ett parti med ett stort antal röster i utbyte mot att då skulle godkänna en detaljplan för ett bygge. Här i Norrköping har vi inte heller varit förskonade helt då man helt enkelt tog ner ett partis valaffischer med hänvisning till någon muntlig överenskommelse om hur affischeringen skulle gå till.

Vår demokrati är det viktigaste vi har. Det vi alla ska värna om, oavsett vilket parti vi röstar på eller om vi röstar blankt. Jag har inget minne av att jag vid tidigare val hört om sådana här saker och jag tycker faktiskt det är både främmande och skrämmande. Det här är inget brott som rör en enskild person, det här är brott som rör vår nation vilket är riktigt otäckt i mina ögon.

Hemma hos oss har vi valt att göra valdagen lite speciell. Hela familjen går till vallokalen tillsammans och vid de sista valen har vi också haft med oss någon förstagångsväljare som kanske kan behöva lite information om hur man rent praktiskt går till väga i vallokalen. När det sedan är gjort så går vi hem och äter mat tillsammans. Det gör vi naturligtvis oftare än var fjärde år, men just den här dagen är viktig för oss alla, även om vi förmodligen röstar på olika partier. Jag är stolt över att mina, nu vuxna, barn och deras respektive känner att det är både deras rättighet och skyldighet mot den svenska demokratin att ge sig iväg och rösta. Att vi sedan valt att göra det under dessa former och inte lämna in en förtidsröst är något som vi valt och var och en gör det som passar dem bäst naturligtvis. Den här valrörelsen har i alla fall fått mig att undra var vi är på väg. Är det jag som varit naiv tidigare val och trott att alla vill spela med schyssta spelregler, eller är det som uppdagats i årets valrörelse unikt för just denna?

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd och hjälp dygnet runt. Ring 011-10 28 89 eller maila boj.norrkoping@telia.com