Vilken kväll vi hade och vad roligt det var att se att så många trotsat de iskalla vindarna och tagit sig till Östgötaporten.

Allt började med att en av våra styrelsemedlemmar i höstas satt och funderade över hur det egentligen ser ut på IFK:s hemmamatcher. Är det massa huliganer som bränner bengaler och stör den allmänna ordningen? Eller är matcherna en trevlig föreställning dit man säkert kan ta med både sina små barn och gamla farmor? Frågan kunde ingen av oss närvarande svara på för våra kunskaper om fotboll ligger där på en alldeles för låg nivå, men supportergruppen Peking Fanz borde ju kunna ge oss svaren tänkte vi. De kontaktades för att höra om vi tillsammans skulle anordna någon slags föreläsning för allmänheten och de var på. Allt resulterade sedan i den föreläsnings- och debattkväll som gick av stapeln igår på Östgötaporten.

Supporter eller huligan? Vi fick frågan flera gånger av journalister om varför vi på Brottsofferjouren väljer att diskutera ett sådant ämne. Begås det mycket brott i samband med matcherna och får vi ta emot många brottsdrabbade efter? Svaret på de frågorna är NEJ, inte vad vi märker av i alla fall. Däremot tycker vi att det är viktigt att lyfta frågan ur olika perspektiv, vilket vi tillsammans med Peking Fanz också lyckades med igår.

 

Nu ser vi fram mot nästa öppna föreläsning för allmänheten och den går av stapeln redan på måndag. Då kommer Ewa-Britt Gabrielsen till Stadsbiblioteket i Norrköping för att berätta om sin son Marcus som våldsdödades för snart femton år sedan i Stockholm. Jag har lyssnat på Ewa-Britt vid ett tidigare tillfälle och det blev ett föredrag med mycket tankar och känslor. Trots sorgen och saknaden efter sin son delar hon med sig av de upplevelser som hon haft både i samband med sonens bortgång och även efter. En otroligt stark berättelse som väcker många tankar. Stadsbiblioteket på måndag den 25 februari, klockan 18.00 kan man är den föreläsningen. Varmt välkomna.