Jag delar inte din åsikt, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.

 Voltaire 

Egentligen är det inte alls Voltaires ord har det visat sig. Han påstods ha skrivit de här orden till en präst i ett brev 1770. Problemet är att brevet finns, men inte formuleringen. Den hittades istället på av en författare som skrev en biografi om Voltaire i början av 1900-talet.

Oavsett vem som skrivit de här orden eller inte så är det fortfarande en viktig andemening i dem. Visserligen kanske jag som person inte är beredd att dö för att vem som helst ska få uttrycka sin åsikt, men jag är beredd att kämpa för att vi alla ska få behålla den rätten som vi ju faktiskt har idag genom yttrandefrihetsgrundlagen.

Vi här i Sverige är vana vid att vi får uttrycka oss i tal och skrift. Att vi får berätta vad vi tycker, oavsett om det skiljer sig från vad majoriteten vill eller uttryckt.  Det är vår rättighet och den ska vi värna om.

I veckan ”tårtades” en av våra riksdagspolitiker. Det har varit mycket skriverier om det och om det var rätt eller fel. Jag har inga som helst åsikter att dela med mig av på bloggen när det gäller något politiskt parti. Däremot känner jag att jag kan dela mina åsikter om just ”tårtning”.  Jag har inte riktigt förstått syftet med just detta. Om jag tårtar någon så talar jag naturligtvis symboliskt om att den personen och jag inte har samma åsikt, men hur ska den andra få veta vad jag egentligen tycker. Litar man så starkt att den åsikten sen kommer fram i förundersökningen, om följden blir en sådan? Dessutom så finns det inget utrymme för diskussion i de här sammanhangen, utan själva grunden för att sätta sig ner och prata har liksom förstörts. Hade det inte varit bättre att ta med sig tårtan och en termos kaffe och istället satt sig ner för att prata i lugn och ro? Äta tårtan, istället för att kasta den så att säga.

Jag kan förstå den frustration som en del människor känner, men att för den delen gå till handgripligheter som ju faktiskt tårtning ändå år känns ändå inte rätt i ett demokratiskt samhälle som har yttrandefrihet inskriven i grundlagen.

Idag finns det så pass många olika forum där man kan få fram sin åsikt och där man också kan föra en diskussion så jag hoppas verkligen att folk tar till dem även i fortsättningen och inte kastar en massa goda bakverk på varandra istället.

 

Mia